Rinoplasti (burun estetik ameliyatı - Burun estetiği)Nedir?
Burunun estetik operasyonuna rinoplasti adı verilir. Halk arasında daha çok burun estetik ameliyatı olarak adlandırılır. Burun estetik ameliyatında amaç buruna daha güzel bir görüntü sağlamaktır. Bu görüntüyü sağlamak amacı ile burnu küçültmek, büyültmek, düzleştirmek vs. yapılır.
Burun estetik ameliyatlarının üç ana sebebi vardır. Bunlar;
Medikal sebepler (septal deviasyon, nazal valv yetmezliği, eksternal deviasyon vs.)Travma sonrasında burun şekil bozukluklarıKozmetik sebepler
Adolesan veya genç erişkinler rinoplasti adayıdırlar. Minimum yaş genellikle 18 olarak kabul edilmekle birlikte, asıl amaç burnun gelişiminin tamamlanmasından sonra cerrahi yapılmasıdır. Bazı otörler kızlarda , erkelerde 16 yaşı yeterli görmektedir.
Cerrahi öncesinde hasta ile hekim arasında iyi bir iletişim kurulmalıdır. Hasta burnunun olası şeklini veya şekillerini, ameliyat sonrası beklentilerini hekim ile konuşmalıdır. Cerrahinin şekli, iyileşme süreci, hastanın ameliyata ayırdığı zaman tartışılmalıdır.
Benim kişisel olarak, samsun burun estetik ameliyatlarında amacım hastanın doğal bir buruna sahip olması ve özellikle fonksiyonel olarak sağlıklı buruna sahip olmasıdır. Samsun rinoplasti doktorlarının birçoğunun da bu amacı taşıdığını biliyorum. Dolayısı ile esas amaç güzel bir burun ile birlikte, sağlıklı nefes alan bir burunun da sağlanmasıdır.
Burun estetik ameliyatına hazırlık
Hazırlık aşamasında hastanın ilk olarak ameliyat isteyip istemediği ve burnu ile ilgili beklentilerinin gerçekçi olup olmadığına bakılır.
Ardından hastanın medikal geçmişi sorgulanır. Ameliyat olmasına engel olacak veya risk teşkil edecek herhangi bir problem olup olmadığına bakılır.
Hasta hekim tarafından muayene edilir ve burnundaki kozmetik ve fonksiyonel problemler ortaya koyulur. Hastanın beklentileri ve bu beklentilerin gerçekçi olup olmadığı tartışılır.
Burnun fotoğrafları çekilir. Bu fotoğraflar en az 6 değişik açıdan olmalıdır. Fotoğraflar üzerinden olası yeni burun şekilleri ve beklentiler tekrar tartışılır.
Burun estetik ameliyatından önce ne yapmalıyım?
Ameliyattan en az 10 gün önce aspirin veya benzeri antiagregan (halk arasındaki deyimi ile kan sulandırıcı) ilaçlara ara verilmelidir. Aspirin dışında diğer ağrı kesicileri de ameliyattan en az 10 gün önce kesmekte fayda vardır.
Eğer kronik bir hastalığınız varsa (tansyon, diyabet, tiroid vs) bu hastalıklar için kullandığınız ilaçların ameliyat öncesi kullanımı ile ilgili hekiminizle görüşünüz.
Eğer sigara kullanıyorsanız, ameliyattan en az 10 gün önce kesiniz veya en iyisi tamamen sigarayı bırakınız.
Rinoplastide anestezi
Rinoplasti ameliyatı lokal veya genel olarak uygulanabilir.
Lokal anestezide, burun estetik ameliyatı başlangıcında, burnun içine ve bazı bölgelerine iğne ile uyuşturucu yapılmaktadır. Birçok hastamız bu duruma diş doktorlarından alışıktırlar. Aynı zamanda cerrahi esnasında hastanın kendisini iyi hissetmesi için damardan sakinleştirici ilaçlar yapılabilir. Samsun burun estetik ameliyatlarında bu yöntemi uygulayan hekimler mevcuttur. Lokal anestezi ile burun ameliyatının dezavantajı hastanın cerrahi sırasında oluşacak kanamalarla başetme güçlüğü ve cerrahiyi, özellikle kemik kırma aşamalarında fark etmesidir.
Genel anestezi ise hem hekim, hem de hasta açısından daha konforlu bir ameliyat sağlar. Hasta tamamen uyutulur ve cerrahi işlem uygulanır. Ameliyat sonrasında hasta anestezi hekimi gözetiminde uyandırılıarak yatağına nakledilir.
Ameliyat nasıl yapılır?
İki çeşit rinoplasti cerrahi yöntemi mevcuttur.
Açık rinoplasti
Kapalı rinoplasti
Açık rinoplastide burnun ucuna kesi yapılarak, burun ameliyatı yapılır. Bu yöntemde burnun güzelleşmesi adına daha detaylı bir cerrahi yapmak mümkündür. Kapalı rinoplasti ise burnun içinden yapılan bir cerrahidir. Burnun dışında herhangi bir kesi yoktur. Fakat burna yapılacak müdahale daha zordur. İyi bir cerrah her iki yöntemi de uygulayabilmelidir. Ameliyatta ne yapılır?
Birçok cerrahi manevra burun estetik ameliyatında uygulanmaktadır. En çok yapılan manevralar burnun sırtındaki humpın(çıkıntının) törpülenmesi, burun ucunun güzelleştirmesi için uygulanan manevralardır.Ameliyat sonrası iyileşmede nelere dikkat etmeliyim? Her hasta burun estetiği ameliyatı sonrasında erken ve komplikasyonsuz olarak iyileşmek isteyecektir. Rinoplasti sonrası iyileşme süreci tam olarak 6 ayda tamamlanmakla birlikte, ilk 6 hafta ekstra önem arzeder. Samsun burun estetiği olan hastalar da bize burun estetiği iyileşmesi ile ilgili önerilerimizi sormaktadırlar.
Peki rinoplastide erken iyileşmek için nelere dikkat edilmelidir?
1. Aşırı egzersizlerden kaçının, mümkünse ilk 3 hafta çok basit egzersizler dışında egzersiz yapmayın, 6-8 hafta basketbol, voleybol, futbol gibi burnunuza darbe alabileceğiniz sporlardan kaçının.
2. İlk 3-4 hafta boyunca yüzmekten kaçının. Havuzdaki klor veya dalmak burnunuza kötü gelecektir.
3. Burnunuzu en az iki hafta boyunca silmeyin
4. Aşırı ve güçlü çiğneme hareketi gerektiren besinlerden kaçının, yumuşak kıvamda besinler tüketin.
5. Ağız hareketi ile burnunuzun gerilebileceğini unutmayın, bir süreliğine aşırı gülme hareketi ve aşırı yüz gerdirici hareketlerden kaçının.
6. Dişlerinizi çok agresif fırçalamayın, özellikle üst dişlerinizi nazik fırçalayın.
7. Giyecek tercihlerinizi gömlek gibi düğmeli olanlardan yana kullanın, t-shirt, kazak gibi baştan giyilmesi gereken giyeceklerden uzak durun.
8. En az 1 ay, mümkünse 2 ay gözlük kullanmayın, eğer kontakt lensiniz varsa kullanmanın tam zamanı.
9. Güneş ışınlarından korunun, eğer illa ki güneş ışınlarına maruz kalacak iseniz güneş kremi kullanın.
10. Cerrahi sonrasında en az 1 ay sigara içmeyin. Belki bu bahane ile sigara bırakmak dahi mümkün olabilir.
11. Burnunuzun içini, hazır okyanus suları ile veya kendi hazırlayacağınız (1 lt kaynatılmış soğutulmuş su içine 1-2 çay kaşığı su katıp karıştırın) tuzlu su ile bol bol yıkayın. Yıkama için hazır okyanus sulu spreyler dışında kendi hazırlayacağınız tuzlu suyu enjektörle sıkma yolunu tercih edebilirsiniz. Böylelikle burun içi kabuklanmanız azalacaktır.
Saygılarımla
Yrd.Doç.Dr.Özgür Kemal