Septum yani halk arasındaki tabiri ile burun kemiği burun boşluğunu ikiye ayıran kıkırdak ve kemikten oluşan bir yapıdır. Burnu üçgen şeklinde bir yapı olarak düşünürsek, şekildeki orta çizgi septumu simgeler. Doğumda sıklıkla nazal septum (burun kemiği) sıklıkla düzdür. Yaşla birlikte burnun ve içindeki yapıların büyümesi zaman zaman septum bölgesinde gerilime ve sonucunda burun kemiğinin eğilmesine yol açar. Birçok hastada septum deviasyonuna yol açacak herhangi bir travma hikayesi yoktur. Nadir olgularda doğum travması veya sonrasında oluşan travmalara bağlı olarak septal deviasyon meydana gelebilir.
BURUN KEMİĞİNİN YAMUK OLMASI NE GİBİ SONUÇLAR DOĞURUR?
Burun kemiğinin yamuk olması burundan nefes almayı güçleştirir ve burun tıkanıklığına yol açar. Burun normal solunum esnasında içinden geçen hafayı nemlendirir, süzer, ısıtır ve akciğerlere sağlıklı bir şeklilde ulaşmasını sağlar. Burun tıkanıklığı sonucunda nefes alma güçlüğü yanında horlama, baş ağrısı, ağız kuruluğu olmakla birlikte burundan sağlıklı nefes alamayan hastalarda kulak hastalıkları, sinüzit, akciğer hastalıkları daha sık görülür.
SEPTOPLASTİ (BURUN KEMİK OPERASYONU) NEDİR?
Septoplasti burun kemik yamukluğunu düzeltici bir operasyondur. Cerrahideki amaç çoğu zaman burun tıkanıklığını gidermek ve daha iyi nefes almayı sağlamaktır. Nadiren burun için gerekli daha büyük operasyonlara hazırlık için septoplasti gerekebilir.Ameliyat genel veya lokal anestezi altında yapılabilir. Burun içinden dışarıdan herhangi bir kesi izi olmaksızın ameliyat yapılır. Genellikle bir saat civarı sürer. Ameliyatta burundaki eğri kemik ve kıkırdak parçaları düzeltilir veya çıkartılır. Ameliyattan sonra duruma göre değişmekle birlikte burun içine 24-48 saat tampon konulabilirken, bazı olgularda tampona ihtiyaç duyulmaz.Sanılanın aksine septoplasti sonrasında çoğunlukla gözlerde ve yüzde morarma ve şişlik olmaz. Yine eğer ihtiyaç duyulursa aynı seansta sinüzit veya burun eti operasyonu yapılabilir.
AMELİYAT SONRASI
Hastalar ameliyattan sonra aynı gün veya ertesi gün eve giderler. Eğer burunlarında tampon varsa 24-48 saat içinde tamponlar burundan çıkarılır. Hastaların tampon çıkarıldıktan sonra burunlarının içinde dışarıdan belli olmayan bir şişlik meydana gelir ve bu şişlik 15 gün ila 1 ay içinde yavaş yavaş azalır. Bu süre zarfında yani şişlik inene kadar hastalarda geçici bir burun tıkanıklığı olabilir.
BANYO
Ameliyat sonrasında tamponlar çıkınca yani ertesi gün hasta ılık suyla banyo yapabilir.
İLAÇ
Ameliyat sonrasında burun içine belli oranda tuz ihtiva eden sular sıkılarak burun yıkanılır. Böylelikle içeride kan ve kabuk birikmesi önlenmeye çalışılır, bunun dışında duruma göre hekiminiz size bazı ilaçlar verecektir.
GIDA ALIMI
Ameliyattan 5-6 saat sonra hastalar yumuşak kıvamda gıdalar almaya başlayabilirler. Ertesi gün ise normal gıdalarına geri dönerler.