Araştırmanın amacı
Nasal polipli şiddetli kronik rinosinüziti olan hastalarda standart tedavinin yanında Dupilumab’ın anlamlı ölçüde polip boyutuna, sıklıkla görülen semptomlara ve ameliyat oranına olan etkisi
Kronik rinosinüzit (CRS), dünya çapında yetişkin nüfusun %12'sini etkileyen yaygın bir durumdur. Burun ve paranazal sinüslerin iltihabı ile karakterize heterojen bir hastalıktır. Klinik olarak, KRS, nazal poliplerin (NP) varlığına veya yokluğuna göre nazal polipli kronik rinosinüzit (CRSwNP) ve nazal polipsiz kronik rinosinüzit (CRSsNP) olarak 2 ana fenotipe ayrılabilir. Şiddetli NP, ağırlıklı olarak etmoid sinüsten kaynaklanan ve sıklıkla KRS'li (CRSwNP) hastalarda birlikte bulunan küçük inflamatuar lezyonlardır. CRSwNP'ye karşı CRSsNP'nin klinik olarak ikiye ayrılması, CRSsNP'li hastalarda gözlenen bir inflamasyon heterojenliği ile karakterize iken, CRSwNP'li hastalarda tip 2 inflamasyon baskındır.
Tip 2 inflamasyonda IL-4, IL-5 ve IL-13 rol alır ve CRSwNP’te eozinofiller, bazofiller ve mast hücreleri tarafından nazal poliplerin infiltrasyonu görülür.
CRSwNP, sıklıkla tekrarlayan sistemik kortikosteroid kullanımı ve tekrarlayan sinüs cerrahisi gerektirir. Bununla birlikte CRSwNP hastalarda tedavi seçenekleri sınırlıdır.
Nazal polipler burun içerisinde sıvı ve hava drenajını bloke ettiklerinden aşağıdaki ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler:
Burun içi kortikosteroidler ilk tedavi yöntemidir ancak polip boyut ve semptomlarında küçük etkileri vardır. Semptomlar kötüleştiğinde, sistemik kortikosteroidler kısa süreli etkinlik sağlar, ancak olumsuz etkileri uzun süreli kullanımı engeller.
Dupilumab, IL-4 ve IL-13'ün sinyalizasyonunu engelleyen insan monoklonal antikorudur. Tip 2 inflamasyonun olduğu atopik dermatit, astım, eozinofilik özofajit vb. durumlarda kullanımı onaylanmıştır. Bu çalışmada Dupilumab’ın CRSwNP hastaların tedavisindeki etkinliği araştırılmıştır.
LIBERTY NP SINUS-24 ve LIBERTY NP SINUS-52 adlı iki faz3 çalışmasında, standart tedaviye ek olarak yetişkinlerde standart tedaviyle kontrol edilemeyen; komorbit astım hikayesi olan, NSAID alevlenmiş solunum hastalığı olan kişilerde Dupilumab’ın etkinliği ve güvenilirliği araştırılmıştır.
Yöntemler
LIBERTY NP SINUS-24 ve LIBERTY NP SINUS-52 iki çok uluslu, çok merkezli, randomize, çift kör, plasebo kontrollü, paralel grup çalışmasıdır.
LIBERTY NP SINUS-24 çalışmasında 143 hastaya 24 hafta boyunca 2 haftada bir 300mg subkutan Dupilumab, 133 hastaya 2 haftada bir plasebo verilmiştir.
LIBERTY NP SINUS-52 çalışmasında 145 hastaya 24 hafta boyunca 2 haftada bir, geri kalan 28 hafta boyunca 4 haftada bir subkutan 300mg Dupilumab, 150 hastaya 52 hafta boyunca 2 haftada bir subkutan 300mg Dupilumab, 153 hastaya ise plasebo verilmiştir.
Sonuçlar
KAYNAKÇA
https://doi.org/10.1002/lary.29230
Efficacy and safety of dupilumab in patients with severe chronic rhinosinusitis with nasal polyps (LIBERTY NP SINUS-24 and LIBERTY NP SINUS-52)
https://doi.org/10.1016/s0140-6736(19)31881-1
Günsu GÜRGÜN
Furkan KÖK
Umutcan SÜTÇÜ