Burun Hastalıkları / Geniz Eti ( Adenoid Vejetasyon)
Burnun nefes aldığımız ön 2 deliğine benzer bir şekilde burnun arkasında nefes borusuna bağlantı sağlayan iki adet delik bulunur. Burundan geçen havanın akciğerlere ulaşması esnasında havayı süzen ve içindeki mikropları temizleyen geniz eti burnun arkasında yer bulunmaktadır.
Sağlıklı tüm bireylerde doğumda geniz eti burnun arkasında nazofarenks adı verilen bölgede bulunur. Geniz etinin olması gerekenden daha büyük olması durumunda burnun arka kısmı tıkanır ve burun tıkanıklığı meydana gelir. Bunun sonucunda hastalarda burun tıkanıklığı, horlama, kulak şikayetleri, sık üst solunum yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonlarında artış meydana gelir.
Geniz eti sanılanın aksine hastanın boğazına bakmakla görülmez, çocuklarda tedavi edilmediği taktirde yukarıda tarif edilen hastalıklara ek alarak adenoid face adı verilen geniz etine özgü yüz haline yol açar.
Geniz eti belirtileri nelerdir?
- Uykuda horlama
- Uykuda birkaç saniyeliğine nefes kesilmesi
- Sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirme
- Sık kulak enfeksiyonu geçirme
- Sürekli ağızdan nefes alma
- İştahsızlık
- Genizden konuşma
- Uykuda hırlama
Teşhis nasıl konulur?
Yukarıdaki şikayetlere sahip olan hastanın muayene, özellikle kamera ile burnuna bakılması ve filmlerle tanı kesinleştirilir.
Tedavi?
Hastalığın tedavisi büyük oranda cerrahidir. İlk olarak iltihaplı geniz etinin ilaçlarla tedavisi denenebilir. Fakat ilaç tedavisinin başarılı olmadığı durumlarda hekimiizle birlikte cerrai tedaviye karar verilmelidir.
Ameliyat nasıl olur?
Geniz eti ameliyatı genel anestezi altında yapılır.
Cerrahi süresi yaklaşık 15-20 dk.dır.
Cerrahi riski oldukça düşüktür.
Ameliyat ağız içinden dışarıdan herhangi bir kesi yapılmadan yapılır. Ameliyat sonrasında herhangi bir ameliyat izi olmaz.
Ameliyattan sonra ne yapılmalı?
İlk 2-3 gün hastalar yumuşak kıvamda yiyecekler yemeli(muhallebi, yoğurt vs.),
Aşırı efor sarfetmemeli, koşma, hoplama vs.den kaçınmalı,
Bir hafta 10 gün okula gitmemeli,
Beklenmedik durumlarda derhal hekimine başvurmalıdır.