İŞİTME KAYBI
İşitme kaybı kulak burun boğaz hastalıklarının büyük bir kısmını oluşturur. İşitme kaybı ile başvuran hastalarda kaybın nedeni iyi yapılan muayene ve tetkikler sonucunda ortaya konulmalı ve gereken tedavi yapılmalıdır.
Kulağın tıbbi olarak 3 ana bölümü bulunmaktadır. Bunlar;
- Dış kulak
- Orta kulak
- İç kulak olarak sıralanabilirler.
Sağlıklı bir işitme için sağlıklı çalışan kulak dışında işitmeyi beyine ileten kulak siniri ve işitmeyi algılayan sağlıklı beyine ihtiyaç bulunmaktadır.
Kulağım duymuyor sebebi ne olabilir?
- Dış kulak kaynaklı problemler
Buşon (kulak kiri)
Dış kulak yolu iltihabı (otitis eksterna)
Dış kulak yolunda yabancı cisim
Kulak kepçesi yokluğu ya da doğuştan şekil bozukluğu
Dış kulak yolunun doğumsal kapalı olması
Dış kulak tümörleri
- Orta kulak kaynaklı problemler
Kulak zarı delinmesi
Otitis media (orta kulak iltihabı)
Efüzyonlu otitis media (orta kulakta sıvı birikmesi)
Orta kulakta basınç düşüklüğü (östaki tüpü tıkanıklığına bağlı)
Orta kulak kemikçiklerinde kireçlenme
Kolesteatom
Orta kulak tümörleri
- İç kulak hastalıkları
Ani işitme kaybı
- Gürültüye bağlı işitme kaybı (akustik travma)
Yaşlılığa bağlı işitme kaybı (presbiakuzi)
- Meniere Hastalığı (iç kulak sıvılarında basınç artışı)
Otoimmün iç kulak hastalıkları
Bazı labirentitler (iç kulak iltihabı)
Teşhis için ne yapılmalı?
Hastalara fizik muayene yanı sıra odyolojik incelemeler ve BT,MR gibi görüntüleme yöntemleri ile teşhis konulur.
Tedavi?
Tedavi hastalığın sebebine göre değişmektedir. Birçok hastada basit bir dış kulak kirinin temizlenmesi ile hastalık giderilebileceği gibi, ani işitme kaybında acilen ilaç tedavisi uygulanmalı, kulak zarı deliği gibi durumlarda ise cerrahi işlemle tedavi sağlanmalıdır.
KULAK ZARI VE ORTA KULAK HASTALIKLARI
Kulak zarı dış kulak ile orta kulak arasında sesle titreşen ve duymayı sağlayan ince bir yapıdır. Kulak zarı iltihaplar, yaralanmalar, şiddetli patlamalar sonucunda yırtılabilirler. Yırtılan kulak zarları işitmenin bozulmasına yol açar. Aynı zamanda orta kulağın ve iç kulağın koruyucu bariyerinin bozulması sık sık infeksiyon ve akıntılı hastalıklara yol açabilmektedir.
Kulak zarım yırtıldı ne yapmalıyım?
Eğer kulak zarındaki yırtık yeni ve ani gelişen bir olaya bağlı ise küçük müdahalelerle veya kendiliğinden %90 ihtimalle kapanacaktır, fakat uzun süredir devam eden kulak zarı yırtıklarında hastaların kulak sağlığının sağlanması için ameliyat olmaları önerilmektedir. İyi merkezlerde yapılan etkili cerrahi işlemlerle % 80’e varan oranlarda cerrahi başarı elde edilmektedir. Ameliyatta iki amaç vardır. Bunlardan birincisi yırtık kulak zarının tamiri, ikincisi ise işitmenin iyileştirilmesidir. Eğer kulaktaki rahatsızlık kronikse veya başka bir deyişle müzmin(uzun süreli) ise bu durumda hastaların cerrahi işlemle kulak içindeki iltihap temizlenmelidir.
Ameliyatta ne gibi riskler vardır?
Hastalığın ciddiyetine göre değişmekle birlikte cerrahi sırasında yüz felci, işitme kaybı, kulak zarının tutmaması gibi komplikasyonlar oluşabilmektedir. Fakat özellikle yüz felci ve işitmenin tam kaybı son derece nadir görülen komplikasyonlardır.
Ameliyat nasıl olur, kaç günde iyileşebilirim?
Orta kulak cerrahisi hastalığın şiddetine göre genellikle 1 ila 4 saat arasında değişen süreli ameliyatlarla tedavi edilir. Hastaların kulaklarının arkasından veya kulaklarının içinden son derece az iz bırakacak şekilde kesilerle ameliyat yapılır. Ameliyat sonrasında genellikle 1 gece sonra hasta evine yollanır. Hastalarda ilk birkaç gün nadir olmakla birlikte baş dönmesi görülebilmektedir. Kulaklarında ameliyat sonrasında küçük pamukçuklar olacaktır. Bu pamukçuklar 3 hafta sonra temizlenir. 3 hafta boyunca hastalar belli aralıklarla pansumana çağrılırlar. İşitmenin tam olarak düzelmesi ve kulağın tam olarak sağlığına kavuşması birkaç ay alabilir.