Hasta Yorumları Randevu Al 0362 312 1919 / 2357
Samsun KBB Doktoru Özgür Kemal
  • ANA SAYFA
  • HAKKIMDA
  • AMELİYATLAR
    • Septoplasti ( Burun Kemik Ameliyatı)
    • Sinüzit ve Endoskopik Sinüs Cerrahisi
    • Adenoidektomi ( Geniz Eti Ameliyatı)
    • Bademcik Ameliyatı (Tonsillektomi)
    • Ventilasyon Tüpü Operasyonu
    • Rinoplasti ( Estetik Burun ) Ameliyatı
    • Direkt Larengoskopi ( Ses Teli Ameliyatı) Ses Kısıklığı
    • Horlama Cerrahisi
    • Konka ( Burun Eti ) Ameliyatı
    • Uyku Apnesinde Dil Kökü Cerrahisi
    • Endoskopik Bos Fistülü Cerrahisi
  • MAKALE VE HASTALIKLAR
    • Burun eti nedir?
    • Vokal kord paralizileri ve tedavisi - Ses teli felci ve tedavisi
    • Timpanostomi Tüplerinin Elektif Olarak Çıkarılma Zamanı
    • Nasal Polipli Şiddetli Kronik Rinosinüziti Olan Hastalarda Dupilumab'ın Etkinliği ve Güvenilirliği
    • Sinüs Mantar Enfeksiyonları
    • Rinoplasti ameliyatı sonrasında neler yapmalıyım?
    • Rinoplasti hakkında 7 soru
    • Dorsum Koruyucu Rinoplasti nedir?
    • Burun Estetiği ne zaman yapılmalı?
    • Gırtlak (Larenks) kanserinin lazerle cerrahi tedavisi nedir?
    • Açık Rinoplasti ile Kapalı Rinoplastinin farkı nedir?
    • Endoskopik Kulak Cerrahisi nedir?
    • Covid-19 ne zaman biter?
    • Kulak Hastalıkları
    • Dış Kulak Yolu Enfeksiyonları ( Otitis Eksterna)
    • Burun Fonksiyonları
    • Burun Hastalıkları / Septum Deviasyonu Belirtileri
    • Burun Hastalıkları / Geniz Eti ( Adenoid Vejetasyon)
    • Burun Hastalıkları / Nazal Polipler ( Burun Eti)
  • İLETİŞİM
KBB Doktoru MAKALE VE HASTALIKLARBurun Hastalıkları / Vazomotor Rinit

Burun Hastalıkları / Vazomotor Rinit

Burun Hastalıkları / Vazomotor Rinit

Rinit (burun iltihabı) burun içini döşeyen dokunun iltihaplanması ile oluşan, dünya genelinde yaygın bir hastalık olup, hastanın yaşam kalitesi üzerinde önemli bir soruna neden olur.

Rinit yanında birçok hastalıkla birlikte toplum üzerinde önemli bir sosyo-ekonomik yük oluşturur. Rinite yol açan nedenler alerjenler veya diğer nedenler olarak ayrılabilir. Rinit hastalarının çoğunun alerjik olmayan önemli tetikleyiciler ile sorunlar yaşadığını görülmektedir. Bu yüzden alerjik olmayan veya her ikisinin birlikte olduğu (alerjik ve alerjik olmayan) rinitlerin alerjik rinittten ayırt edilmesi son derece önemlidir.

Vazomotor Rinit ( İrritan rinit) diğer adları, Alerjik olmayan, Enfeksiyona bağlı olmayan rinit olarak bilinir. "Vazo", kan damarlarını "motor", burun dokusunu ve kan damarlarını uyaran sinirleri ifade eder. Bazende altında bir neden bulamadığımız rinitleri tanımlamak için idiopatik alerjik olmayan rinit olarak adlandırılır. Vazomotor rinit (VMR) dünya nüfusunun % 10 ile % 25'ini etkileyen küresel bir sağlık sorununu temsil etmektedir.

Alerjik olmayan rinit (vazomotor rinit), kronik hapşırma, burun tıkanıklığı veya burun akıntısı ile kendini gösteren bir durumdur. Bu semptomlar alerjik rinit (saman nezlesi) ile benzer olsa da, alerjik olmayan rinit farklıdır çünkü bir alerjik rinit bağışıklık sisteminin oluşturmuş olduğu aşıra yanıta bağlı olarak gerçekleşir. Alerjik olmayan rinitte bağışıklık siteminde aşırı yanıta bağlı IgE antikorları gelişmeden oluşur. Alerji bildiğimiz gibi bağışıklık sisteminin alerjen olarak bilinen zararsız bir maddeye verdiği aşırı tepki sonucunda ortaya çıkar.

Alerjik rinit daha sonra alerjik astıma dönüşebildiği gibi diğer alerjik hastalıklarla da birliktelik gösterebilir. Vazomotor rinit hayatı tehdit edici değildir. Devamlı şikayetleri olan hastalar için semptomlar rahatsız edici olabilir, ancak ciddi değildirler ve astıma ilerlemezler.

Alerjik olmayan rinit çocuklar ve yetişkinleri etkileyebilir, ancak 20 yaşından sonra daha yaygındır. Alerjik olmayan rinit şikayetlerine yol açan tetikleyicileri değişebilir. Hayatımız boyunca karşılaşabileceğimiz çeşitli kimyasal içerikli kokuları veya tahriş edici maddeleri, hava değişimleri, bazı ilaçlar, belirli yiyecekleri ve kronik hastalıklar vazomotor rinit belirtilerinin ortaya çıkmasına yol açabilir.

Alerjik bir nedenin dışlanmasından sonra alerjik olmayan rinit tanısı konur. Alerji uzmanları tarafından yapılacak olan alerji testleri neticesinde vazomotor rinit tanısı konulabilir.

VAZOMOTOR RİNİT NASIL OLUŞUR ?

Vazomotor rinit daha çok değişkenlik gösteren bazen de devamlı olabilen ani başlayan hızlıca gelişen ve genellik le kısa süreli burun tıkanıklığı, burun akıntısı, geniz akıntısı nadiren de kaşıntı ve hapşırık yakınmalarının eşlik ettiği, burun mukozasının aşırı yanıtına bağlı gelişen bir hastalıktır.

Vazomotor rinit esas olarak burun içindeki kılcal damarların şişmesine yol açan burun içini döşeyen sinir uçlarının aşırı hassas olmasından kaynaklanır. Burun içindeki kan damarları genişlediğinde veya şiştiğinde burunda ödeme bağlı tıkanıklık oluşur ayrıca damar dışına sıvı kaçışına bağlı oluşan mukus burun akıntısına yol açar.

Vazomotor rinitte burun içindeki nöral yapının bozulması denge halinde bulunması gereken sempatik ve parasempatik sinir sisteminin parasempatik snir sistemi yönünde kaydığını görülür. Sempatik sistemin çalışmasının azaldığı ve parasempatik sistemin daha baskın çalıştığını gösteren çalışmalar vardır. Bu hastaların burun içini döşeyen yapının hücresel düzeyde sinir uçlarının uyarılmasına aşırı yanıt verdiği gösterilmiştir

Burundaki kan damarlarının neden aniden genişlediği dilate olduğu bilinmemektedir. Bu reaksiyona yol açan bazı yaygın tetikleyiciler vardır.

Aşağıdakiler burun içindeki sinir uçlarında aşırı yanıta bağlı olarak damarların hızla genişlemesine yol açar.

Parfüm, koku, yemek koku ve dumanı veya sigara dumanı gibi ortamdaki iritanlar. Bazı mesleklerde maruz kalınan kimyasal maddeler.

Hava şartlarında değişim sıcaklık, basınç veya nem değişiklikleri özellikle kuru havalar neden olabilir.

Sıcak veya baharatlı yiyecekler ve alkollü içecekler içmek de burnunuzun içindeki zarların şişmesine ve burun tıkanıklığına neden olabilir.

İnorganik tozlar (ev tozu akarı dışındaki tozlar ), hava kirliliği.

Bazı ilaçlar örneğin Aspirin, ibuprofen veya beta blokerler ( Propranolol , Metoprolol, Atenolol), sedatifler, antidepresanlar, oral kontraseptifler, erektil disfonksiyonu ve prostat hipertrofisinde kullanılan ilaçlarla dışında östrojen içeren hormon ilaçları en sık yol açan ilaçlardandır

Stres (duygusal veya fiziksel) gibi durumlarda vazomotor rinitin oluşmasına yol açabilir.

Diğer Alerjik olmayan rinit nedenlerinden ayırt edilmesi gerekir. Bunlar içinde

Eozinofilik nonallerjik rinit (NARES)

Mesleki rinit

Hormonal rinit,

Rinitis medicamentosa,

Gustatuar rinit: genellikle yemek yemenin birkaç saati içinde vagus sinirinin uyarılmasından kaynaklanır.

Enfeksiyonlar ve Atrofik rinit gibi alerjik olamayan rinitlerin vazomotor rinitten ayırt edilmesi gerekir.

VAZOMOTOR RİNİT NEDENLERİ NELERDİR ?

Vazomotor Rinit, aralıklı (gelen ve giden) hapşırma atakları, burun içindeki mukozadaki kan damarının genişlemesine bağlı burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile ortaya çıkan kronik rinittir.

Alerjik olmayan rinitler içinde yer alan vasomator rinitin oluşmasında kuru bir atmosfer, hava kirleticileri, baharatlı yiyecekler, alkol, yoğun duygusal değişimler ve bazı ilaçlar gibi uyaranlarla ortaya çıktığı görülür, bu gibi dış faktörlere karşı aşırı bir tepki sonucunda görülmektedir.

Aslında, polen, toz, küf veya kedi, köpek, kuş gibi hayvan tüyleri de dahil olmak üzere havada bulunan kimyasal içerikli partiküller, alerjik reaksiyona yol açmadan da yani bu şeylere aslında alerjisi olmamasına rağmen bazı insanları rahatsız edebilir.

Alerjik rinitin aksine, vasomator rinit genellikle yetişkin yaşlarda başlar ve polen, ev tozu akarı, köpekler veya kediler gibi klasik alerjenlere maruz kalmasıyla kötüleşmez. Yani bu alerjenler alerjik hastalarda görüldüğü gibi bağışıklık sistemindeki IgE aracılıklı yol üzerinden alerjik reaksiyona yol açmaz. Vasomator rinit sıcaklık, nem ve / veya barometrik basınçtaki değişimlerden kaynaklanabileceğinden, hastalar ilkbahar ve sonbaharda yaşanan bu iklim koşullarındaki değişikliklerle ilişkili mevsimsel şikayetlerinde artışlar yaşayabilir. Bu nedenle, mevsimsel artış gösteren vasomator rinit, mevsimsel alerjik rinitle karışabilir.

Vazomotor riniti olan insanlar ısı değişimi kimyasal içerikli partiküllerde veya duygusal ve hormonal değişimlere karşı yani her türlü irritasyona karşı olağanüstü derecede hassastırlar ve düşük konsantrasyonlarda irritanlara maruz kaldıklarında bile önemli nazal semptomlar oluşabilir.

Vazomotor riniti olan kişiler genellikle "ıslak" ve "kuru" burun şikayetleri olan kişiler olarak iki gruba ayrılır. Bu reaksiyonlar, soğuk kuru hava, parfümler, boya dumanları ve sigara dumanı gibi spesifik olmayan tahriş edici uyaranlarla provoke edilebilir.

Vazomotor rinitin en temel özellikleri nelerdir ?

Genellikle alerji öyküsü yoktur.

Hastada şikayetlere yol açan bir enfeksiyon yoktur.

Vazomotor rinit değişken bir şekilde kendini gösterebilir. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı veya kuruluk, hapşırma ve geniz akıntısı görülürken alerjik formun aksine, nadiren burunda kaşıntıya, ve ek olarak gözler veya boğazda kaşıntıya neden olur.

Burun akıntısı yoğun olmakla birlikte burun kaşıntısı eşlik etmeksizin baş ağrısı özellikle frontal baş ağrısı eşlik edebilir.

Yemek sonrasında (özellikle baharatlı yiyecekler) bazı hastalarda daha fazla burun akıntısı veya tıkanıklığı görülür.

Normal bireyleri rahatsız etmeyen çevresel koşullar tarafından tetiklenebilen kalıcı veya aralıklı nazal semptomlara yol açabilir.

Sıcaklık ve nem değişimlerinden dolayı bazen mevsimsel bir değişim mevcut olabilir.

Çevresel faktörler arasında güçlü koku, soğuk havaya maruz kalma, sıcaklık, nem ve / veya hava basıncındaki değişiklikler yanında alkollü içeceklerin içilmesi ve adetle ilgili hormon seviyelerinde değişiklikler burun şikayetlerin oluşmasına yol açabilir.

Prof. Dr. Özgür Kemal

Kulak Burun Booğaz Doktoru

  • MAKALE VE HASTALIKLAR
  • Burun eti nedir?
  • Vokal kord paralizileri ve tedavisi - Ses teli felci ve tedavisi
  • Timpanostomi Tüplerinin Elektif Olarak Çıkarılma Zamanı
  • Nasal Polipli Şiddetli Kronik Rinosinüziti Olan Hastalarda Dupilumab'ın Etkinliği ve Güvenilirliği
  • Sinüs Mantar Enfeksiyonları
  • Rinoplasti ameliyatı sonrasında neler yapmalıyım?
  • Rinoplasti hakkında 7 soru
  • Dorsum Koruyucu Rinoplasti nedir?
  • Burun Estetiği ne zaman yapılmalı?
  • Gırtlak (Larenks) kanserinin lazerle cerrahi tedavisi nedir?
  • Açık Rinoplasti ile Kapalı Rinoplastinin farkı nedir?
  • Endoskopik Kulak Cerrahisi nedir?
  • Covid-19 ne zaman biter?
  • Kulak Hastalıkları
  • Dış Kulak Yolu Enfeksiyonları ( Otitis Eksterna)
  • Burun Fonksiyonları
  • Burun Hastalıkları / Septum Deviasyonu Belirtileri
  • Burun Hastalıkları / Geniz Eti ( Adenoid Vejetasyon)
  • Burun Hastalıkları / Nazal Polipler ( Burun Eti)
  • Endoskopik Sinüs Cerrahisi
  • Burun Hastalıkları / Vazomotor Rinit
  • Burun Hastalıkları / Allerjik Rinit
  • Burun Hastalıkları / Viral Veya Bakteriyel Enfeksiyonlar
  • Boğaz Hastalıkları
  • Horlama ve Uyku Apnesi
  • Rinoplasti - Burun Estetiği
  • Kepçe Kulak Ameliyatı
  • Rinoplastide Soru ve Cevaplar
  • Bademcik Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalı ve Nelere Dikkat Edilmeli
  • Kulak Tüpü Ameliyatı Sonrasında Kulağıma Su Kaçarsa Ne Olur?
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Profesör Dr. Özgür Kemal Kulak Burun Boğaz Doktoru
0362 312 1919 / 2357
Burun eti nedir?
AMELİYATLAR
Sinüzit ve Endoskopik Sinüs Cerrahisi Ventilasyon Tüpü Operasyonu Adenoidektomi ( Geniz Eti Ameliyatı) Septoplasti ( Burun Kemik Ameliyatı) Bademcik Ameliyatı (Tonsillektomi)
MAKALE VE HASTALIKLAR
Burun Hastalıkları / Nazal Polipler ( Burun Eti) Burun Hastalıkları / Geniz Eti ( Adenoid Vejetasyon) Burun Hastalıkları / Septum Deviasyonu Belirtileri Burun Fonksiyonları Dış Kulak Yolu Enfeksiyonları ( Otitis Eksterna)
2023 © KBB Doktoru - Prof. Dr. Özgür Kemal
hızWeb